Mauritshuis, Den Haag, Nederland.

Volgende week sluit de tentoonstelling Manhattan Masters in het Mauritshuis te Den Haag. En dus ga ik op de valreep nogmaals terug naar de hofstad om het zelfportret van Rembrandt te aanschouwen. Het is een van de Rembrandtschilderijen die in het echt veel meer indruk maakt dan een foto op ware grootte. Dan komt natuurlijk deels door het formaat (133.7 x 103.8 cm) maar het is veel meer dan de indrukwekkende afmetingen. En dat is opmerkelijk want het schilderij is weliswaar af, maar grote delen zijn slechts oppervlakkig geschilderd. Alleen het gezicht is tot in detail weergegeven en daar is de impact dan ook het grootst. Rembrandts ogen zijn bijna zwart en het minuscule tipje witte verf op de iris brengt de ogen tot leven. Het is een mirakel want je voelt dat Rembrandt je echt aankijkt en je ook echt ziet. Zo’n groot formaat doek en met een enkele vierkante centimeter weet Rembrandt je aandacht te grijpen en dat vast te houden totdat je zijn aanwezigheid bijna fysiek voelt. De ware meester laadt zich nog even bewonderen in Den Haag, daarna moet je voor altijd naar New York City voor deze gewaarwording… 

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *