Musée Granet, Aix-en-Provence, Frankrijk

Na afloop van een vakantie in Zuid-Frankrijk rijden we niet direct naar huis. Alhoewel de rechtstreekse rit meer dan 13 uur beslaat, nemen we een omweg die zo’n 3 uur toevoegt aan de reis. De reden is een eenvoudige: een bezoek aan het Musée Granet waar een Rembrandtschilderij hangt die ik nog niet in het echt heb bewonderd. Alhoewel dat voor de hand liggend klinkt, is het in dit geval toch noemenswaardig. Naast de extra tijd en kilometers, heeft het kunstwerk namelijk slechts een formaat van 31 x 24 cm. En misschien wel het meest verrassend: het schilderij is nog niet af. Rembrandt schilderde zijn zelfportret tot de de beginfase. Zijn gezicht met baret en bovenlijf zijn slechts in de donkere kleuren van de basisaanzet neergezet. Daaroverheen zou hij de werkelijke invulling geven, deze basis diende als een eerste opzet en ondersteuning van de eindkleuren.  En toch werd het een ervaring om niet te vergeten…

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *