Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, Nederland.

Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam sloot in 2019 haar deuren voor een ingrijpende renovatie en verbouwing. De verwachting is dat het vernieuwde museum in 2029 (!) haar deuren weer opent. Ondertussen is wel het nieuwe depot geopend: Depot Boijmans Van Beuningen. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het depot staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in Museumpark in Rotterdam. Het futuristische gebouw is nog het best te omschrijven als een kom met spiegelwanden. Als inspiratie voor die vorm diende een aluminiumkleurige Ikea-schaal (de Blanda Blank, een glimmende serveerschaal van roestvrij staal van 3,99 euro). Die stond per toeval als suikerpot op de tafel tijdens de voorbesprekingen over het ontwerp voor het gebouw. Niet alle platen op het depot zijn spiegelwanden: sommige zijn normale ruiten om licht door te laten in de expositieruimtes. Ook zijn er een aantal mat gemaakt om de privacy van het nabijgelegen Erasmus ziekenhuis te garanderen. Alhoewel het een depot is, kan je er wel degelijk roulerende kunstwerken  bewonderen. Op dit moment hangt er 1 Rembrandtschilderij op niveau 3 in de expositieruimte:  Titus aan de lezenaar. Alhoewel ik het werk al meerdere malen zag, is de opstelling in het depot een noviteit. De achterzijde van het schilderij is ook zichtbaar en niet zo saai als je misschien zou verwachten. Wanneer een werk wordt uitgeleend aan een ander museum voor een tentoonstelling wordt daarvan een sticker op de achterzijde aangebracht. En zou zien we dat deze ‘ Titus’ al vele reizen heeft gemaakt, o.a. naar Toronto, Canada in 1955 maar ook naar de Royal Academy of Arts, Londen in 1929. Op dat moment was het museum zelfs nog geen eigenaar, het schilderij werd in 1940 verworven.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *