Mauritshuis, Den Haag, Nederland.

Afgelopen weekend bracht ik een bezoek aan het Mauritshuis te Den Haag waar momenteel de tentoonstelling Manhattan Masters, Kunstschatten uit New York draait. Het betreft tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Een van de schilderijen die die deze kant op is gekomen, is het geweldige Zelfportret van Rembrandt uit 1658. Het is een bijzonder indrukwekkend schilderij vanwege het formaat (133,7 x 103,8 cm), maar vooral ook door het indrukwekkende schilderwerk van Rembrandt. Ik zag het in New York in 2016 en dacht het voorlopig niet meer te zien. Miljonair Frick liet namelijk in zijn testament vastleggen dat zijn collectie nooit zijn voormalig woonhuis (nu het museum) mocht verlaten. Nu het museum in New York wordt verbouwd en alle kunstwerken daarvoor het gebouw moesten verlaten was dit dus een unieke kans om kunstwerken eenmalig uit te lenen aan het Mauritshuis. Ik laat in het midden of hiermee de geest van het testament wordt overtreden, ik ben dolblij met het geweldige schilderij zo dicht bij huis…

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *