Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon, Frankrijk.

Het is de een-na-laatste dag van mijn zomervakantie in Treignac in Frankrijk en de terugreis per auto met een geschatte duur van tien uur staat voor de boeg. We besluiten uiteindelijk toch voor een reis in twee dagen zodat er ruimte onstaat voor een omweg via Lyon die vier uur toevoegt aan de totale afstand. Het Museum voor Schone Kunsten bezit welgeteld één Rembrandtschilderij dat hij schilderde in zijn vroege jaren. Het dateert uit 1625 en is vergelijkbaar in formaat (90 * 124 cm) en kleurstelling met het schilderij in de Lakenhal in Leiden. In beide werken zie je hoe Rembrandt nog geen volleerd meester was maar zijn talent al wel overduidelijk aanwezig was. Het schilderij in Leiden blijft een raadsel voor wat betreft het onderwerp, het werk in Lyon is overduidelijk: De steniging van de Heilige Stefanus.  Ik ben blij dat ik toch heb gekozen voor de extra kilometers want het werk valt op zijn plaats als je het schilderij uit Leiden – zoals ik – al meerdere malen hebt mogen zien. Ze zouden goed naast elkaar passen met deze gelijke afmetingen en dezelfde kleuruitvoering. Helaas zijn Rembrandtschilderijen in de afgelopen 400 jaar uitgezworven over de gehele wereld en dat merk ik ook vandaag weer. Alhoewel de vier uur extra reistijd in het niet valt met de lange trips die ik heb ondernomen binnen en buiten Europa, met een schilderijbezichting als voornaamste doel.  Het resultaat leest u in mijn boek dat na vandaag weer een extra hoofdstuk voor een volgend deel kan bijschrijven. 
Picture

Musée des Beaux-Arts de Lyon, 19 september 2019.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *