Rembrandthuis, Amsterdam, Nederland

Het Rembrandthuis heeft ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2019 een tentoonstelling opgezet rondom zijn sociale kring. De familieleden, vrienden en zakelijke relaties die een rol speelden in zijn leven. De tentoonstelling heet Rembrandt’s Social Network en is opgebouwd met tekeningen, etsen en schilderijen. Veel aandacht gaat uit naar het mooie werk uit Baltimore, USA dat hij schilderde aan het eind van zijn leven: Portret van Titus. Ik ben zeker geroerd door het portret van zijn zoon die als enige van zijn kinderen een volwassen leeftijd behaalde maar die alsnog voor zijn vader stierf. Nog mooier vind ik het portret van Arnold Tholinx dat hij enkele jaren voor het Titus portret schilderde. Het is zoals de meeste schilderijen uit zijn latere perioden geschilderd met een losse hand en toch is het eindresultaat een preciese weergave van de persoon. Niet dat ik hem kende maar het gezicht is van enige afstand volledig voltooid en zonder vage kanten. Van dichtbij zie je de penseelstreken duidelijk lopen maar zodra je een stap terug doet, vloeien ze samen tot een herkenbaar gezicht. Pure magie in het knusse Rembrandthuis.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *