Kunstmuseum Basel, Basel, Zwitserland

Het Kunstmuseum Basel is een groot, statig gebouw en, zoals alles in Zwitserland, uitermate goed onderhouden en in perfecte staat. Gecombineerd met de bijzonder vriendelijke Zwitsers is dit een heerlijke plek voor een citytrip en museumbezoek. De aanleiding was in eerste instantie minimaal want het enige Rembrandtschilderij in de collectie meet slechts 27 * 39 cm. Dan lijkt een reis via trein, vliegtuig, bus en tram enigszins overdreven maar de conservator die ik had aangeschreven, breidde mijn bezichtiging behoorlijk uit. In het afgezonderde en beveiligde prentenkabinet stonden negentien (!) dozen voor mij gereed die allen zo’n tien etsen van de meester bevatten. Het lukte me uiteindelijk net voor de lunch deze collectie te bezichtigen en dankbaar sloot ik de laatste doos. Toen kwam de conservator, met in zijn kielzog een heuse geuniformeerde bewaker, met een laatste prent naar mijn tafel. De grote afbeelding van ongeveer 46 * 34 cm was een originele tekening van Peter Paul Rubens en uniek is zijn soort. Voordat de lunch begon, had ik mijn heerlijke toetje al gekregen.
Picture

Peter Paul Rubens, The Crucifixion of Peter the Apostle, circa 1640, 45.9 x 33.6 cm, Kupferstichkabinet, Kunstmuseum Basel.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *