Timken Museum of Art, San Diego, Californië, Verenigde Staten.

Op deze zonnige woensdagochtend vertrek ik weer naar Balboa Park en parkeer op ongeveer dezelfde plek als gisteren. Het Timken Museum is namelijk direct naast het San Diego Museum of Art gelegen waar ik een dag eerder was. Het Timken is relatief klein met slechts enkele zalen aan weerszijden van de hal die het gebouw in tweeën splijt. Aan de linkerzijde betreed ik de zaal waar het Rembrandtschilderij hangt en ik zie een oude bekende terug. De Saint Bartholomew is een groot schilderij en in zo’n goede conditie dat het vaak wordt uitgeleend aan andere musea. Zo gebeurde ook enkele jaren geleden voor de tentoonstelling ‘De Late Rembrandt’ in het Rijksmuseum en daar heb ik dit schilderij meerdere keren bewonderd. In zijn oorspronkelijke locatie komt hij beter tot zijn recht, ongetwijfeld omdat het pronkstuk van de kleine museum aan de hoofdzijde van de zaal op zijn eigen wand is gehangen. De lichtinstallatie is uitstekend en het schilderij fonkelt ondanks de bedekte bruine tonen die zijn gebruikt. Een passerende tour guide betrekt me in haar verhaal aan de groep als ze verneemt dat ik speciaal vanuit Amsterdam ben gekomen voor dit meesterwerk. Voordat ik het weet, doceer ik als gastdocent de groep over het werk en ervaar wederom dat mijn zoektocht uniek is.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *