The San Diego Museum of Art, San Diego, Californië, Verenigde Staten.

Vandaag rij ik al vroeg naar Balboa Park waar het San Diego Museum of Art is gelegen. Dit prachtige park is ingericht op wandelaars en de auto’s worden aan strikte regels gehouden. Het betekent onder andere dat ik niet bij de voordeur van het museum kan parkeren maar buiten de voetgangerszone (die groot is) wordt gedirigeerd. Precies op tijd bereik ik, mede dankzij de uitstekende aanwijzingen die ik mocht ontvangen van de curator, de ingang van het museum voor de medewerkers. De bewaker geeft me een badge en terwijl hij de curator informeert, schrijf ik me in. Ze arriveert snel en ik wordt de catacomben van het museum doorgeleidt. We belanden uiteindelijk in een kleine kamer waar we gezamenlijk door de verzameling tekeningen en etsen lopen. Het start direct met een uitzonderlijk boekwerk van zo’n 50 etsen van Hendrick Goltzius. Het boekwerk is nog in goede staat en helemaal compleet maar wel zeer fragiel. De curator doet handschoenen aan en slaat 1 voor 1 de bladzijden om zodat ik de gravures kan bekijken. Het lijkt een ongemakkelijke situatie want na elke pagina moet ze geduldig wachten totdat ik klaar ben met het bekijken van de print. Anderzijds ervaar ik wachtende aanwezigheid terwijl ik elke print bekijk en toch gaat het heel gemoedelijk en praten we over de werken die in uitzonderlijke kwaliteit verkeren. Ook alle andere etsen worden individueel aan mij getoond en na ongeveer twee uur voel ik me niet alleen verrukt over de getoonde kunstwerken maar ook bevoorrecht over de haast koninklijke behandeling die ik heb mogen ervaren.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *