University of San Diego, Hoehn Print Study Room, San Diego, Californië, Verenigde Staten.

Vandaag bezoek ik geen museum maar rijd ik naar de universiteit van San Diego. Zij hebben een prachtige collectie prints en ik heb een afspraak gemaakt in de Hoehn Print Study Room. Bij het naderen van de universiteit wordt ik aangenaam verrast door de ligging van het prachtige complex. Het eerste imposante gebouw staat hoog op de hoek van de heuvel en ik rij snel omhoog. De bewaking stuurt me vervolgens langs een andere weg weer naar beneden waar een parkeerplaats is gelegen. Vervolgens sluit ik aan bij de studenten op de hoek van de straat waar we even later worden opgehaald door een shuttlebus die ons naar boven op de campus brengt. Een student informeert me waar de Study Room is en even later wordt ik hartelijk ontvangen door de curator. In het Prentenkabinet staan alle etsen al gereed, sommige ingelijst en het merendeel in de bekende boxen met passe-partouts. Bij navraag omtrent de werkwijze (die in elke Print Room enigszins afwijkt) verrast ze mij doordat ze me alle vrijheid verleent. Ik mag alle prenten zelf beroeren (met handschoenen aan, dat wel) en neerzetten waar ik het beste licht ervaar. Het meest opmerkelijke is toch wel dat ze me vervolgens alleen laat. In al mijn bezoeken aan Prentenkabinetten wereldwijd werd ik nooit alleen gelaten met de kostbare kunstwerken, er is zelfs een locatie geweest waar een gewapende beveiliger naast me plaats nam. Ik bedank haar vriendelijk, niet alleen voor de moeite alle werken te verzamelen maar toch vooral ook in het gestelde vertrouwen. Pas later zie ik dat de enorme kluizen waarin de werken worden bewaard, in dezelfde ruimte staan en wagenwijd openstaan. Ik vermoed dat het gevoel wat ik ervaar overeenkomt met de emotie die een bankrover voelt bij het zien van zijn buit in de bankkluis. Bij het ontbreken van een vluchtauto met draaiende motor, stop ik de kostbare werken niet in mijn rugzak maar leg ze slechts vast op foto. Mijn volwassen verrukking over de prachtige etsen overtreft nog net mijn  jongensachtige teleurstelling over de gemiste kans die hier letterlijk voor het grijpen lag.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *