Museum Van Loon, Amsterdam, Nederland.

Het museum Van Loon is een van vier musea in Amsterdam die dit jaar een tentoonstelling heeft gewijd aan Ferdinand Bol. Zij konden niet ontbreken in het rijtje want het museum is gevestigd in het voormalig woonhuis van Bol aan de Keizersgracht 672. De tentoonstelling is in het koetshuis aan de achterzijde van de tuin en de ruimte is beperkt,  Toch is het een mooie presentatie van de schilderijen die Bol destijds (waarschijnlijk) in zijn bezit had. Daaronder ook twee Rembrandtschilderijen en met name het exemplaar van het Rijksmuseum trekt mijn aandacht. Dat is omdat het werk doorgaans niet wordt getoond in het Rijksmuseum en de uitvoering is ook speciaal. Het is een grisaille, een werk uitsluitend uitgevoerd in grijstonen, en diende als studie voor een later uitgebrachte ets. Deze regenachtige zaterdag brengt niet veel mensen op de been en het koetshuis van het museum is ook nog eens lastig bereikbaar. Ik ben derhalve helemaal alleen en kan in alle rust genieten van dit speciale schilderij, destijds gehanteerd als werkmateriaal en nu gepresenteerd als een uniek kunstwerk van de grote meester.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *