<![CDATA[Arno Wubben - BLOG]]>Thu, 21 May 2020 22:06:51 +0200Weebly<![CDATA[Museum De Lakenhal, Leiden, Nederland.]]>Sat, 07 Dec 2019 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/museum-de-lakenhal-leiden-nederlandDe tentoonstelling 'Jonge Rembrandt - Rising Star' begon al op 2 november en ik keek er lang naar uit. Door allerlei omstandigheden ben ik pas een maand later in staat de trip naar Leiden te maken. Vol verwachting reis ik op een zondagmiddag af naar de Lakenhal waar de nieuwe tentoonstellingsruimte prachtig is ingericht. De samenstelling van tekeningen, etsen en schilderijen uit zijn vroege periode is indrukwekkend. Er is niet alleen een mooie balans in de drie typen kunstwerken, men is er ook in geslaagd om drie schilderijen uit privébezit te bemachtigen. Het geheel is indrukwekkend en als ik na anderhalf uur de zaal verlaat, weet ik dat ik zeer binnenkort nogmaals ga kijken. Het kan nog tot en met 9 februari 2020...
]]>
<![CDATA[Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam, Nederland.]]>Sat, 23 Nov 2019 15:14:47 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/rembrandthuis-amsterdam-nederland1115051Het is een donkere en af en toe miezerige zaterdag en dus een ideale dag voor een warm museumbezoek. Na een korte en frisse fietsrit kom ik aan bij het Rembrandthuis, het museum dat (deels) is gevestigd in het voormalige woonhuis van Rembrandt aan de Jodenbreestraat. Het huis is gebouwd in 1606 aan de toenmalige Sint-Anthonisbreestraat en in 1639 door Rembrandt gekocht. Het huis had toen al aanzienlijke verbouwingen achter de rug terwijl vandaag de dag juist wordt geprobeerd om alles in de originele uitvoering te laten zien. Daarom is het waarschijnlijk een van mijn favoriete musea: de prachtige kunstwerken hangen in de omgeving waarin ze 380 jaar geleden zijn gemaakt. Dat maakt het gevoel bij het werk nog meer speciaal, alsof Rembrandt elk moment de kamer kan binnenlopen. De tentoonstelling Laboratorium Rembrandt lijkt dan weer het tegengestelde van die inspanning tot periode-evenaring. Met de meest moderne technieken wordt achterhaald hoe een schilderij, tekening of ets is gemaakt. Welke veranderingen zijn doorgevoerd zodat we tegenwoordig niet naar de originele compositie kijken? Welke kleuren zijn dermate vervaagd dat het schilderij een totaal ander beeld geeft dan in de zeventiende eeuw? Op allerlei manieren worden de kunstwerken blootgelegd en toch weten de onderzoekers een mystiek overeind te houden. Je volgt de sporen met spanning en bent verbaasd over sommige uitkomsten terwijl de fascinatie van het schilderij volledig overeind blijft. Een geweldige prestatie van de onderzoekers die hier naast de meester-schilder Rembrandt een passende plaats hebben gekregen.
]]>
<![CDATA[Kunsthistorisches Museum Wien, Wenen, Oostenrijk.]]>Thu, 14 Nov 2019 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/kunsthistorisches-museum-wien-wenen-oostenrijkMijn reis naar Wenen duurt slechts twee dagen en in die tijd heb ik bezichtigingen gepland aan vier verschillende musea. Dat lijkt een uitdagende en blijkt een vermoeiende opgave maar er zijn meerdere redenen voor mijn bliksembezoek. In de Albertina is er een tentoonstelling over Albrecht Dürer, het Kupferstichkabinett van de Akademie heeft me uitgenodigd voor het zien van hun Rembrandttekeningen, de Gemäldegalerie van de Akademie heeft haar eigen Rembrandtschilderij en het Kunsthistorisch museum heeft naast de grote tentoonstelling rond Caravaggio & Bernini ook een kleine tentoonstelling over Jan van Eyck. Het voelt daarom bijna als verraad wanneer ik merk dat ik het meest uitkijk naar de vaste collectie van het Kunsthistorisch museum. Die bevat tien schilderijen van Rembrandt en alhoewel ze niet meer allemaal als origineel van zijn hand worden beschouwd, is het een imposante verzameling. Ik haast me na de C&B tentoonstelling snel het reguliere museum in en vraag aan de eerste museummedewerker die ik tegenkom waar ik de Rembrandts kan vinden. Ongeduldig als ik ben, kan ik zelfs geen minuut verliezen met mijn zoektocht. Opmerkelijk genoeg moet de medewerkster haar plattegrond raadplegen, Gelukkig ben ik slechts een kamer verwijderd van mijn idool. Wanneer ik de volgende ruimte betreed, zie ik dat de gehele zaal aan Rembrandt is gewijd. Men is oprecht geweest en heeft de discutabele werken naast elkaar op de lange wand gehangen. De onbetwistbare schilderijen hangen tegenover elkaar op de korte zijden van de kamer en zijn verbluffend mooi. Ik wist welke schilderijen ik zou gaan zien en had zowel de foto's op internet geraadpleegd alsmede mijn geheugen van een bezoek in februari 2012. Dat is bijna acht jaar geleden en ik merk dat in die periode de impact van de werken naar de achtergrond van mijn herinnering zijn verhuisd. Het portret van een onbekende man is levensecht en geeft de illusie dat hij daadwerkelijk nog in ons midden is. Het grote zelfportret, bijna ten voeten uit, is nog indrukwekkender. Ook hier geldt dat je de aanwezigheid van de persoon in de zaal voelt. Maar meer nog dan bij het andere schilderij, voel je tevens dat het hier om de meester gaat. Rembrandt liet bij zijn dood een grote leegte achter, vandaag in het jubileumjaar van zijn overlijden voel ik zijn bijzijn in volle kracht.
]]>
<![CDATA[Kupferstichkabinett der Akademie der bildenden Künste Wien, Wenen, Oostenrijk.]]>Wed, 13 Nov 2019 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/kupferstichkabinett-der-akademie-der-bildenden-kunste-wien-wenen-oostenrijkHet weer in Wenen is vergelijkbaar met Amsterdam als ik op deze herfstdonderdag rond het middaguur in Oostenrijk arriveer. Ik haast me van het vliegveld Schwechat naar mijn hotel in de binenstad en vervolgens naar het Kupferstichkabinett van de Akademie der bildenden Künste. Enkele jaren geleden heb ik reeds de schilderijencollectie (Gemäldegalerie) gezien, vandaag bezoek ik de tekeningen en etsencollectie. Dat gebeurt op aanvraag en de afspraak is ook niet op het reguliere Akademieadres. De prentencollectie wordt elders in de stad bewaard en het kost me enige moeite voordat ik het adres bereik. Het blijkt een afgelegen gebouw in een industriële zone waar de  unieke tekeningen in afgesloten dozen in he donker worden opgeslagen. Zoals het een ervaren logistiek planner betaamd, arriveer ik ondanks het uitdagende adres stipt op tijd en wordt zeer hartelijk welkom geheten door de conservatoren. De hoofdconservator is helaas afwezig door ziekte maar heeft desondanks precieze instructies achtergelaten aan zijn staf om het bezoek van de heer Wubben succesvol te maken. Ik voel me vereerd en geniet van de vier originele tekeningen en de honderden etsen. Als klap op de vuurpijl heeft de conservator de werken uit de zojuist afgelopen tentoonstelling over Rembrandt's etsen nog niet opgeborgen. Die tentoonstelling had ik helaas gemist maar kan ik nu alsnog in een privévoorstelling aanschouwen. Urenlang bekijk ik ets op ets en als ik dan uiteindelijk afscheid neem, benadrukken de conservatoren dat ik hen ten alle tijden kan benaderen voor aanvullende vragen. Ik loop naar buiten en ondanks de kille omgeving voel ik me warm van binnen. 
]]>
<![CDATA[Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon, Frankrijk.]]>Wed, 18 Sep 2019 22:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/musee-des-beaux-arts-de-lyon-lyon-frankrijkHet is de een-na-laatste dag van mijn zomervakantie in Treignac in Frankrijk en de terugreis per auto met een geschatte duur van tien uur staat voor de boeg. We besluiten uiteindelijk toch voor een reis in twee dagen zodat er ruimte onstaat voor een omweg via Lyon die vier uur toevoegt aan de totale afstand. Het Museum voor Schone Kunsten bezit welgeteld één Rembrandtschilderij dat hij schilderde in zijn vroege jaren. Het dateert uit 1625 en is vergelijkbaar in formaat (90 * 124 cm) en kleurstelling met het schilderij in de Lakenhal in Leiden. In beide werken zie je hoe Rembrandt nog geen volleerd meester was maar zijn talent al wel overduidelijk aanwezig was. Het schilderij in Leiden blijft een raadsel voor wat betreft het onderwerp, het werk in Lyon is overduidelijk: De steniging van de Heilige Stefanus.  Ik ben blij dat ik toch heb gekozen voor de extra kilometers want het werk valt op zijn plaats als je het schilderij uit Leiden - zoals ik - al meerdere malen hebt mogen zien. Ze zouden goed naast elkaar passen met deze gelijke afmetingen en dezelfde kleuruitvoering. Helaas zijn Rembrandtschilderijen in de afgelopen 400 jaar uitgezworven over de gehele wereld en dat merk ik ook vandaag weer. Alhoewel de vier uur extra reistijd in het niet valt met de lange trips die ik heb ondernomen binnen en buiten Europa, met een schilderijbezichting als voornaamste doel.  Het resultaat leest u in mijn boek dat na vandaag weer een extra hoofdstuk voor een volgend deel kan bijschrijven. 
Picture
Musée des Beaux-Arts de Lyon, 19 september 2019.
]]>
<![CDATA[Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam, Nederland.]]>Sat, 18 May 2019 22:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/rembrandthuis-amsterdam-nederland2903405Vandaag was de laatste dag van de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2019. Het museum heeft altijd een speciale sfeer door de historie die er continu rondwaart. Het voormalige woonhuis van de meester geeft iets extra's aan de vaste collectie van etsen als je beseft dat ze hier zijn gemaakt door Rembrandt zelf. De tentoonstelling omtrent zijn familie, vrienden en relaties bood echter meer dan de zwart-witte etsen: een aantal prachtige schilderijen vanuit Duitsland en Amerika. Het portret van zijn zoon Titus is daarbij een goed voorbeeld want het is niet alleen prachtig, maar het is in Europa ook nog nooit eerder tentoongesteld. Zo wist het Rembrandthuis wederom een mooie tentoonstelling met enkele verrassende kunstwerken samen te stellen. Met ongeduld wacht ik op de volgende expositie die al op 7 juni begint: Inspired by Rembrandt.
]]>
<![CDATA[Galleria Sabauda, Turijn, Italië.]]>Fri, 22 Feb 2019 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/galleria-sabauda-turijnDe Galleria Sabauda in Turijn is onderdeel van de MRT: Musei Reali di Torino. Deze naam klonk veelbelovend alszijnde onderdeel van een gigantisch conglomeraat aan musea met een koninklijke status en allure. De werkelijkheid viel iets anders uit. Ten eerste werd mij naar vijf keer emailen naar elk adres in het conglomeraat de toegang tot de tekeningen in de Biblioteca Reale afgewezen. Allereerst vanwege de fragiele status van de werken die niet buiten de tentoonstellingen uit hun opslagplaats konden worden gehaald. Mijn verweer dat mijn verzoek in alle delen van de wereld vooralsnog was gehonoreerd - van kleine tot internationale, toonaangevende musea - deed hen van mening veranderen. De toegang werd me nog steeds ontzegd maar ditmaal vanwege een verbouwing die de Biblioteca tot sluiting had gedwongen. De website zegt tot de dag van vandaag niets over een verbouwing of sluiting en heet u nog van harte welkom.
De Galleria bleek in werkelijkheid ook op een museum in verbouwing. Weinig koninklijks en ook geen pracht of praal. Veel verborgen kamertjes, geen bewegwijzering maar wel een hele lange rij voor de kassa. Die je eenvoudigweg kan omzeilen door een andere deur te nemen die ook toegang tot het museum biedt. Eenmaal binnen wilde ik geen moment langer blijven dan noodzakelijk en vroeg direct aan de eerste medewerkster naar de Rembrandt. Ze sprak geen Engels maar wandelde voor me uit en na zeker vijf minuten lopen wees ze de plek aan. Ik was wederom gearriveerd voor welgeteld het 200ste schilderij voor bezichtiging in levende lijve. 
]]>
<![CDATA[Rijksmuseum, Amsterdam, Nederland]]>Sat, 16 Feb 2019 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/rijksmuseum-amsterdam-nederlandBinnen twee weken nadat ik het Rembrandthuis had bezocht, stond ik alweer in een volgende museum van Rembrandt. Het Rembrandtjaar 2019 bied je vele kansen om zijn prachtige kunstwerken te zien want in Nederland zijn er al zeker zes musea die exposities organiseren. Het grote Rijksmuseum kon natuurlijk niet achterblijven en zette ook de toon met de tentoonstelling Alle Rembrandts. Niet alle Rembrandts uit de hele wereld, zoals ik die probeer te zien in mijn boek, maar wel alle Rembrandts uit de collectie van het Rijksmuseum. Ze hebben de grootste collectie ter wereld, 22 schilderijen in totaal en daarnaast zijn er 60 (!) tekeningen te zien en 300 etsen. Een bijzonder fraaie expositie en ik verbaasde mezelf dat - aan het eindgekomen - ik me met name de tekeningen herinnerde. De 22 schilderijen zijn weliswaar prachtig maar heb ik vele malen eerder gezien omdat ze bijna allemaal in de vaste collectie zitten. De tekeningen worden vanwege hun fragiele staat zeer incidenteel getoond en daarom was ik bijzonder blij dat ik zu nu allemaal heb kunnen bewonderen.
]]>
<![CDATA[Rembrandthuis, Amsterdam, Nederland]]>Fri, 08 Feb 2019 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/rembrandthuis-amsterdam-nederlandHet Rembrandthuis heeft ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2019 een tentoonstelling opgezet rondom zijn sociale kring. De familieleden, vrienden en zakelijke relaties die een rol speelden in zijn leven. De tentoonstelling heet Rembrandt’s Social Network en is opgebouwd met tekeningen, etsen en schilderijen. Veel aandacht gaat uit naar het mooie werk uit Baltimore, USA dat hij schilderde aan het eind van zijn leven: Portret van Titus. Ik ben zeker geroerd door het portret van zijn zoon die als enige van zijn kinderen een volwassen leeftijd behaalde maar die alsnog voor zijn vader stierf. Nog mooier vind ik het portret van Arnold Tholinx dat hij enkele jaren voor het Titus portret schilderde. Het is zoals de meeste schilderijen uit zijn latere perioden geschilderd met een losse hand en toch is het eindresultaat een preciese weergave van de persoon. Niet dat ik hem kende maar het gezicht is van enige afstand volledig voltooid en zonder vage kanten. Van dichtbij zie je de penseelstreken duidelijk lopen maar zodra je een stap terug doet, vloeien ze samen tot een herkenbaar gezicht. Pure magie in het knusse Rembrandthuis.
]]>
<![CDATA[Fries Museum, Leeuwarden, Nederland.]]>Fri, 07 Dec 2018 23:00:00 GMThttp://zoektochtinhartstocht.nl/blog/fries-museumHet Fries Museum in Leeuwarden is het eerste museum in Nederland die ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2019 (ter ere van zijn 350ste sterfjaar) een tentoonstelling houdt: Rembrandt & Saskia, liefde in de gouden eeuw. De tentoonstelling focust op de wijze van trouwen in de gouden eeuw en niet zozeer op Saskia die geboren is in Friesland en er ook trouwde met Rembrandt. De entree is imposant, met het schilderij van Saskia uit Kassel uitvergroot over de wand van de drie verdiepingen. Voor de liefhebber van Rembrandtschilderijen is de verre rit toch voordelig want het museum heeft vier schilderijen uit het buitenland gestrikt voor deze tentoonstelling. Kassel levert er twee en uit het Verenigd Koninkrijk komen er ook twee (Dulwich Picture Gallery en de Burrell Collectie). 
]]>